Siirry suoraan sisältöön

Turkulaisten kuvanveistäjien perustama pronssivalimo Jöötti ry on toiminut vuodesta 1990. Yhdistyksellä on monipuolinen, hyvin varustettu taidevalimo Pääskyvuoren entisellä kasarmialueella. Yhdistys ylläpitää ja kehittää pronssivalutaitoa ja järjestää valukursseja.

Jöötti ry:n päätarkoituksena on pronssivalutaidon ylläpitäminen taidevalimossa, jossa kuvanveistäjät saavat itsenäisesti ja omatoimisesti valaa veistoksensa pronssiin. Kuvanveistäjät Sinikka Mäki-Lertola, Erik Mäkinen, Maarit Nissilä ja Hasan Fuat Sari perustivat Jöötti ry:n vuonna 1990. Taiteilijayhteisön ylläpitämän valimon toiminta on alueellisesti ja valtakunnallisestikin merkittävää ja ainutlaatuista. Vuosien myötä yhdistyksen toiminta on laajentunut ja jäsenmäärä kasvanut. Nykyään Jööttiin kuuluu 19 jäsentä. Valimo toimi lähes 20 vuotta Jokikadun kiinteistössä. Kun kaupunki myi kiinteistön, valimolle löydettiin uudet tilat Pääskyvuoren kasarmialueelta. Nyt 11 vuotta toiminut ”uusi” valimo on turvallinen, ergonominen ja kaiken kaikkiaan ensiluokkainen paikka työskennellä.

Valimo on ollut taiteilijoille erittäin tärkeä, koska Turun seudulla ei ole muuta taidevalimoa ja koska on taloudellisesti edullisempaa valaa itse kuin käyttää kaupallista valimoa. Pronssin valaminen itse mahdollistaa myös sellaisten kokeilujen tekemisen, jotka olisivat liian isoja taloudellisia riskejä valattaa kaupallisessa valimossa. Työskentely tapahtuu pääasiassa itsenäisesti, mutta valutyöt tehdään yhdessä. Pronssivalussa on työvaiheita, jotka edellyttävät useiden henkilöiden työpanosta.

Jäseniksi hyväksytään ammattikuvanveistäjät, jotka hallitsevat pronssivalutekniikan. Hakemuksen tulee sisältää hakijan ansioluettelo, kuvia hakijan valamista pronssiveistoksista sekä lyhyt perustelu, miksi haluaa Jöötti ry:n jäseneksi. Hakemus tulee lähettää paperisena. Postitusosoitetta voi tiedustella sähköpostitse. Hakemuksia käsitellään pääsääntöisesti kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin.

Jöötti ry:n jäsenmaksu on 120 €, paitsi liittymisvuonna, jolloin se on 250 €. Jäsenet maksavat lisäksi jokaisesta valukerrasta (valupäivä) 20 €:n käyttömaksun. Jäsenet maksavat erillisen korvauksen myös hitsauslaitteiden käytöstä.

Yhteystiedot: info (at) jootti.org


Jäsenet:

Minerva Martiskainen

Sami Pikkarainen

Nina Rantala